Bas Dari Kuala Lumpur ke Penang

Perkhidmatan Bas Kuala Lumpur ke Penang

Jangkaan Perjalanan Bas: 3 hours 48 mins
Bas berlepas dari: Kuala Lumpur
Bas tiba di: Penang
Jarak: 358 km
Tiket Bas Paling Murah: MYR 5.00
Bas Terawal: 00:00
Bas Terakhir: 23:59
Perkhidmatan Bas Harian: 2299
Syarikat Bas: Konsortium (Malaysia), Cepat Express, Intercity Coach

Jadual Bas dan Harga Kuala Lumpur ke Penang

Pengendali BasBas PertamaBas TerakhirTempoh
Konsortium (Malaysia)
Cepat Express
Intercity Coach
Jasmine Express
Prisma Express
operator logo

Bas Dari KL ke Pulau Pinang

Jarak di antara KL dan Pulau Pinang adalah 355km dan jarak di antara dua bandar ini menggunakan pengangkutan udara adalah lebih kurang 182 batu. Anda boleh menaiki kereta untuk membuat perjalanan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang dalam masa 4 jam pada kos yang lebih mahal. Bas yang tersedia di laman web redBus sangat murah dan hanya mengambil masa 5 jam untuk membuat perjalanan dari KL ke Pulau Pinang.

Tentang KL

Kuala Lumpur merupakan ibu negara Malaysia dan mempunyai keluasan 243km2. Ia dikenali sebagai salah satu metropolitan yang paling cepat berkembang di Asia Tenggara dan mempunyai iklim khatulistiwa. Selalunya cuaca panas dan cerah tetapi hujan agak lebat dari bulan Oktober hingga Mac. Terdapat banyak pengendali yang menyediakan perkhidmatan bas dari KL ke Pulau Pinang kerana ramai pelancong dan penduduk tempatan membuat perjalanan dari KL ke Pulau Pinang. Sektor pelancongan adalah pengaruh yang besar terhadap ekonomi bandar Kuala Lumpur. Bandar ini dikunjungi lebih kurang 9 juta orang pelancong setiap tahun, menjadikannya bandar ke enam yang paling di lawati di dunia.

Tentang Pulau Pinang

Pulau Pinang adalah sebuah negeri yang terletak di Barat Laut Malaysia dan terbahagi kepada dua kawasan iaitu Pulau Pinang dan George Town. Kedua-dua kawasan ini dihubungi oleh Jambatan Pulau Pinang dan Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah; dua laluan jambatan terpanjang di Malaysia yang anda boleh lihat dari dalam bas anda. Pulau Pinang adalah kosmopolitan yang sibuk kerana didiami oleh penduduk pelbagai etnik yang hidup bersama dalam harmoni. 

Selain itu, negeri ini adalah penyumbang cukai pelancongan yang ketiga terbesar kerana ramai pelancong membuat perjalanan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang apabila mereka menjelajah Malaysia. Ramai orang menaiki bas dari KL ke Pulau Pinang untuk melawat bandar George Town kerana ia dianggap mempunyai makanan jalanan yang terbaik di semenanjung Malaysia dan telah mendapat gelaran ‘syurga makanan’. Antara tarikan pelancong yang popular di Pulau Pinang adalah Rumah Agam Peranakan Pulau Pinang, The Habitat Penang Hill, seni jalanan di George Town dan Muzium TeddyVille.

Aktiviti untuk dilakukan di Pulau Pinang

Terdapat pelbagai aktiviti untuk dilakukan setelah bas KL ke Pulau Pinang anda sampai ke destinasinya seperti:

 • Berjalan-jalan di sekitar Pulau Pinang sambil mencuba makanan tempatan
 • Bersiar-siar menaiki bas
 • Mendaki Bukit Bendera
 • Melawat muzium
 • Bersantai di tepi pantai

Makanan Terbaik di Pulau Pinang

Oleh sebab bandar ini terkenal dengan makanan jalanan, ramai orang membuat perjalanan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang untuk merasai pelbagai juadah lazat yang dihidangkan.

 • Kway Teow Goreng
 • Mee Wan Tan
 • Asam Laksa
 • Nasi Lemak
 • Mee Udang Hokkien
 • Pasembur
 • Cendol
 • Nasi Kandar

Tempat untuk dikunjungi di Pulau Pinang

Selepas turun daripada bas Kuala Lumpur ke Penang, anda perlu mengunjungi tempat-tempat penting berikut:

 • Taman Negara Pulau Pinang - Taman ini terletak di barat laut Pulau Pinang dan menempatkan 417 spesies flora dan 149 spesies fauna.
 • Tokong Burma Dhammikarama - Tokong in terletak di Pulau Tikus di George Town dan merupakan satu-satunya tokong Burma yang paling tua di Malaysia.
 • Entopia by Penang Butterfly Farm - Taman rama-rama ini ditubuhkan oleh David Goh di Pulau Pinang. Kini ia tiga kali lebih besar daripada saiz asalnya dan menempatkan pelbagai serangga dan reptilia selain daripada rama-rama.
 • Muzium dan Balai Seni Lukis Pulau Pinang - Ia dirasmikan oleh Gabenor Pertama Pulau Pinang, Raja Tun Uda Al-Haj bin Raja Muhammad. Pada tahun 1800-an bangunan muzium ini digunakan untuk Penang Free School dan kemudian digunakan oleh Hutchings School dari 1928-1960.
 • Masjid Terapung - Ia juga dikenali sebagai Masjid Terapung Tanjung Bungah dan terletak di Tanjung Bungah yang berdekatan dengan George Town. Ia dibina di atas cerucuk besi yang ditanam di dasar laut. Masjid ini kelihatan seperti ia terapung apabila air pasang.
 • Tokong Ular Pulau Pinang - Ia dibina pada tahun 1805 oleh Chor Soo Kong atau Tuan Qinshui, seorang sami buddha yang terkenal kerana merawat dan melindungi ular semasa Dinasti Song. Selepas tokong ini siap dibina, khabarnya ular kapak sering muncul.
 • Bukit Bendera - Atau Bukit Pulau Pinang adalah pusat peranginan yang terletak di bukit bukau Pulau Pinang. Ia terletak di bandar Air Itam, 9km barat dari pusat George Town.

Masa terbaik untuk melawat Pulau Pinang

Pulau Pinang mempunyai paling ramai pelancong semasa musim monsun tenggara yang berlangsung dari November hingga Februari. Pada waktu ini perayaan Krismas dan Tahun Baru disambut di seluruh dunia yang juga menarik ramai pelancong pada bulan-bulan ini.

Namun jika anda ingin menikmati percutian anda tanpa bersesak, anda patut melawat Pulau Pinang selepas musim percutian iaitu dari Februari hingga Jun. Cuaca agak selesa dan suasana di pantai dan jalan di Pulau Pinang rasa agak menenangkan.

Perkhidmatan Bas antara KL dan Pulau Pinang

Selalunya laluan bas dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang agak sibuk, jadi untuk mengelak rancangan perjalanan anda berubah pada saat terakhir, anda patut menempah tiket di redBus dengan lebih awal. Anda boleh menempah online tiket bas dari KL ke Pulau Pinang dengan mana-mana pengendali bas yang menawarkan perkhidmatan pada laluan ini.

Tempat Bertolak dan Menurunkan Penumpang

Berikut adalah tempat bertolak untuk bas dari Pulau Pinang ke KL

 • TBS (Terminal Bersepadu Selatan)
 • Hentian Duta
 • Kl sentral

Berikut adalah tempat menurunkan penumpang jika anda menempah tiket bas KL ke Pulau Pinang

 • Penang Sentral
 • Sungai Nibong
 • Butterworth

Syarikat Bas Popular dari KL ke Pulau Pinang

Anda boleh membuat pra-tempahan untuk tiket bas secara online dengan syarikat-syarikat bas berikut. Harga tiket antara RM25 hingga RM40 dan masa perjalanan untuk kebanyakan bas adalah lebih kurang 5 jam.

Sesiapa yang ingin membuat perjalanan dari KL ke Pulau Pinang boleh menempah tiket online bas dengan mudah menerusi redBus.


Adakah anda mencari tiket bas dari KL ke Pulau Pinang yang menjimatkan?

Anda boleh menempah online tiket bas menerusi laman web/aplikasi mudah alih redBus untuk menikmati harga-harga mampu milik.


Pilihan pengangkutan di Pulau Pinang

Menaiki bas adalah kaedah pengangkutan utama bagi penduduk tempatan dan pelancong di Pulau Pinang. Anda boleh menempah tiket bas secara online untuk bergerak ke pelbagai destinasi di negeri ini. Anda juga boleh menaiki teksi untuk sampai ke destinasi anda. Apabila berada di Pulau Pinang, pastikan anda cuba menaiki kereta kabel untuk sampai ke puncak Bukit Bendera.


Apakah cara untuk menempah tiket bas secara online di redBus dari Kuala Lumpur ke Penang?

Sila ikuti langkah-langkah berikut untuk menempah online tiket bas di redBus dari Kuala Lumpur ke Penang -

 • Skrol ke bahagian atas muka laman ini.
 • Klik 'Ubah' untuk mengubah tarikh. Anda juga boleh mengubah laluan di sini. Selepas memilih tarikh, klik 'Carian'.
 • Senarai bas dari Kuala Lumpur ke Penang akan dipaparkan berdasarkan tarikh yang anda telah pilih. Pilih bas anda selepas membuat perbandingan.
 • Sekarang, pilih tempat duduk, tempat menaiki bas, dan tempat menurun dari bas.
 • Masukkan butiran penumpang and buat bayaran.
 • Penempahan anda telah berjaya selepas membuat bayaran. Anda akan menerima tiket bas online anda melalui emel dan SMS.

Bas Dari KL ke Pulau Pinang


Bas Dari KL ke Pulau PinangSoalan Lazim

Bilakah tarikh akhir sah tawaran bas tiket Kuala Lumpur ke Pulau Pinang?
Anda boleh dapatkan tawaran ini sehingga 31-01-2021 apabila membuat tempahan bas tiket online dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang melalui platform redBus.
Berapakah harga tambang tiket bas dari Singapura ke KL?
Harga tambang adalah lebih kurang RM 45. Walau bagaimanapun, ada harga tiket serendah RM 32 atau setinggi RM 59 bergantung kepada perjalanan yang anda pilih. Bas-bas ini mempunyai pelbagai jenis kemudahan berdasarkan operator yang anda pilih.
Yang manakah tawaran paling menarik untuk pembelian tiket bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang melalui platform redBus?
Tawaran potongan sehingga 20% ke atas tiket bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang merupakan tawaran terhebat melalui platform redBus kerana ia memberi penjimatan yang banyak kepada pelanggan di atas pembelian tiket bas mereka.
Apa itu pas bas redBus?
Mereka yang menggunakan pas bas redBus boleh jimat hingga 25% untuk perjalanan mereka. Pas bas ini terpakai untuk bas-bas pada laluan dan pengendali bas tertentu. Untuk menggunakan pas ini dengan sepenuhnya, anda boleh memilih laluan, pengendali bas, pilih bilangan perjalanan dan membayar tambang diskaun satu kali. Pas ini boleh digunakan dengan mudah pada tarikh perjalanan.
Bagaimana cara untuk saya menempah bas dari Kuala Lumpur ke Penang?
Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali bas pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.
Bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang yang manakah dijadualkan bertolak pada 3:30?
Syarikat KKKL Express mempunyai 2 bas yang dijadualkan bertolak pada 3:30. Maklumat lanjut terdapat di dalam aplikasi.
PENGENDALI BAS TERBAIK
operator logo
Konsortium (Malaysia)
operator logo
Cepat Express
operator logo
Intercity Coach
operator logo
Jasmine Express
operator logo
Prisma Express
operator logo
Cosmic Express
operator logo
KKKL Express
operator logo
LA Holidays Travel and Tours Sdn Bhd
operator logo
Kesatuan Express
operator logo
Intertop Express
operator logo
Neoliner Express
operator logo
GJG Express
operator logo
Maraliner
operator logo
Mega Star Transportation (Kejora Express)
operator logo
Malaysia Bus Travels 2
operator logo
Kejora Masyhur Sdn.Bhd (Kejora Express)
operator logo
Suasana Tony Coach
operator logo
Suasana Express
operator logo
Aerobus
operator logo
Alya Xpress
operator logo
Alif Bata AQM Enterprise
operator logo
Rhino Airiel Express
operator logo
Transnasional
operator logo
Plusliner Nice
operator logo
KPB Ekspress
operator logo
Supernice Grassland
operator logo
AeroCity Express
operator logo
Super Coach Consortium Express
operator logo
Pancaran Matahari
operator logo
GJG Express
operator logo
TRA XPRESS
operator logo
Eltabina Jaya Express
operator logo
Kesatuan Express
operator logo
SRI THEVEN TRAVEL & TOURS SDN BHD
operator logo
Persada Travels & Tours Sdn Bhd
operator logo
Golden Silk Holiday Sdn. Bhd
operator logo
Quickliner Express
operator logo
Star Qistina Express
operator logo
Ivy MVS Express
operator logo
Etika Express
operator logo
Jadam Express
operator logo
Permata Utara Sdn Bhd

Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Kuala Lumpur ke Penang di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.

Sekarang, anda juga boleh menempah tiket Bas Kuala Lumpur ke Penang secara global dengan kami di sini - https://m.redbus.com/bus-ticket/kuala-lumpur-to-penang

dan Sepanyol di sini - https://m.redbus.com/es-419/pasajes-de-bus/kuala-lumpur-a-penang

JAMINAN REDBUS

bus
PROMOSI YANG MENARIK Nikmati diskaun setiap kali anda menempah tiket dengan kami
bus
PILIHAN YANG DIPERCAYAI Lebih 17 juta pelanggan yang berpuas hati seluruh dunia
bus
PILIHAN BAS YANG PELBAGAI Lebih dari 80 operator bus menghubungi lebih 800 laluan seluruh Malaysia dan Singapura
bus
PENJADUALAN SEMULA YANG MUDAH Ubah tarikh dan masa perjalanan anda dengan mudah

Tawaran Tiket Kuala Lumpur ke Penang

redBus memberikan tawaran dan potongan harga yang luar biasa kepada pelanggannya semasa membuat tempahan online tiket bas. Pelanggan dapat menikmati potongan hingga 50% pada tiket bas Kuala Lumpur ke Penang mereka. Pilih mana-mana bas yang ada di laluan bas Kuala Lumpur ke Penang dan jadikan perjalanan anda sangat berpatutan dengan meraih potongan sehingga 50% untuk tiket bas .

Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers 


Tiket Bas Balik Online

Anda boleh mendapat tiket bas perjalanan pulang secara online dengan mudah apabila menempah sebuah bas dari KL ke Pulau Pinang melalui redBus. Anda hanya perlu masukkan tarikh perjalanan pulang semasa membuat carian untuk bas-bas dari KL ke Pulau Pinang, kemudian pilih bas yang tersedia ada dari Pulau Pinang ke KL pula.

Terdapat satu lagi cara untuk menempah tiket perjalanan pulang. Selepas memilih bas dari KL ke Pulau Pinang, anda boleh memilih pilihan untuk menambah tiket perjalanan pulang yang terdapat di bucu atas, pada sebelah kanan laman web redBus.


Ingin menempah tiket feri online di Malaysia? Semak sini!