Feri Dari Perhentian Island ke Kuala Besut Jetty

JAMINAN REDBUS

bus
PROMOSI YANG MENARIK Nikmati diskaun setiap kali anda menempah tiket dengan kami
bus
PILIHAN YANG DIPERCAYAI Lebih 17 juta pelanggan yang berpuas hati seluruh dunia
bus
PENJADUALAN SEMULA YANG MUDAH Ubah tarikh dan masa perjalanan anda dengan mudah
PENGENDALI FERI TERBAIK
operator logo
Said Bonanza

Jadual Ferry dan Harga Perhentian Island ke Kuala Besut Jetty

Pengendali FeriFeri PertamaFeri TerakhirTempoh
Said Bonanza

Feri Perhentian Island ke Kuala Besut Jetty

Kuala Besut ialah sebuah pekan kecil di Terengganu, Malaysia, dan terletak di pantai timur. Ia dianggap sebagai pintu masuk ke Pulau Perhentian. Sekiranya anda berada di Pulau Perhentian dan ingin ke Kuala Besut, naik feri dari Perhentian ke Jeti Kuala Besut. Anda boleh menempah tiket untuk feri Pulau Perhentian ke Jeti Kuala Besut secara dalam talian di redBus.

Maklumat Feri Pulau Perhentian ke Jeti Kuala Besut

Cara termurah dan tercepat untuk sampai ke Jeti Kuala Besut dari Pulau Perhentian ialah dengan mengambil feri terus dari Terminal Feri Pulau Perhentian. Terdapat beberapa pengendali yang menawarkan perkhidmatan sepanjang laluan ini. Di redBus, anda boleh memeriksa dan membandingkan pelbagai pengendali, dan menempah feri pengendali yang terbaik.

Bagaimanakah cara menempah feri dari Perhentian ke Jeti Kuala Besut melalui redBus?

Kuala Besut adalah destinasi pelancongan berwarna-warni yang dihiasi oleh bangunan kayu tradisional, pantai berpasir putih yang indah, dan berbagai-bagai pulau. Pelancong boleh menikmati restoran tempatan dan berpeluang merasai kehidupan penduduk pantai semasa berkunjung ke sana.

Anda boleh menempah feri dari Perhentian ke Kuala Besut dengan mudah melalui redBus dalam talian. Ini caranya:

 • Pergi ke tapak web rasmi redBus atau muat turun aplikasi redBus di telefon bimbit anda.
 • Pilih tempat asal sebagai Pulau Perhentian. Tetapkan destinasi perjalanan anda kepada Kuala Besut. Pilih tarikh perjalanan anda, bilangan penumpang dan klik butang cari.
 • Senarai pengendali feri akan ditunjukkan bersama jadual botl dari Perhentian ke Kuala Besut. Anda boleh menggunakan penapis pada hasil carian anda dan menyempitkannya berdasarkan pilihan seperti kemudahan, jenis feri, tempat naik dan turun dll.
 • Pilih feri anda dari Perhentian ke Kuala Besut.
 • Pilih tempat duduk anda, masukkan butiran penumpang dan teruskan.
 • Pilih mod pembayaran, bayar tiket anda dan sahkan tempahan. Setelah redBus mengesahkan, anda akan menerima e-mel pengesahan yang dihantar terus kepada peti masuk anda.
 • Pada hari berlepas, anda juga akan menerima pautan penjejakan melalui SMS pada nombor telefon bimbit anda yang didaftarkan. Klik untuk melihat lokasi feri.

Mengembara dari Pulau Perhentian ke Jeti Kuala Besut adalah impian yang menjadi nyata bagi ramai pelancong dan redBus merealisasikan perjalanan ini dengan menawarkan pilihan yang berpatutan.

Pengendali Feri Pulau Perhentian ke Jeti Kuala Besut

Said Bonaza adalah pengendali feri terbaik yang menyediakan beberapa buah feri dari Pulau Perhentian ke Jeti Kuala Besut. Ia terkenal dalam kalangan pengembara kerana perkhidmatan ferinya yang bertaraf dunia. Bagi mereka, penumpang mereka adalah keutamaan, jadi feri mereka menyediakan keselesaan dan keselamatan maksimum. Anda boleh menempah tiket feri Said Bonaza Express dengan mudah secara dalam talian di tapak web/aplikasi mudah alih redBus.

Purata Harga Feri Pulau Perhentian - Jeti Kuala Besut

Harga untuk tiket sehala ke Jeti Kuala Besut dari Pulau Perhentian ialah sekitar RM 35. Tiket 2 hala untuk feri dari Perhentian ke Kuala Besut berharga sekitar RM 70. Walau bagaimanapun, harga feri boleh berubah berdasarkan jenis feri dan pengendali yang anda pilih.

Anda boleh memeriksa dalam talian di redBus harga feri yang ditawarkan oleh pelbagai pengendali di negara ini. Menemoah tiket feri secara online di redBus akan memberi anda peluang untuk mendapat tawaran dan diskaun menarik.

Jadual Feri Pulau Perhentian ke Jeti Kuala Besut

Perkhidmatan feri dari Pulau Perhentian ke Jeti Kuala Besut bermula pada awal pagi, sekitar jam 8:00 pagi. Feri terakhir untuk laluan ini ialah sekitar jam 4:00 petang. Walau bagaimanapun, tiada jadual yang tetap, jadi sebaik-baiknya sila periksa jadual terkini dalam talian di redBus sekurang-kurangnya sehari sebelum perjalanan dan kemudian tempah tiket anda. Beberapa penyedia perkhidmatan berlepas setiap jam, tetapi ini mungkin berubah-ubah. Tempoh purata feri dari Perhentian ke Kuala Besut boleh memakan masa sekitar 45 minit, bergantung pada keadaan pasang surut dan cuaca.

Aktiviti yang boleh dilakukan di Kuala Besut

Walaupun Kuala Besut tidak banyak aktiviti dan tarikan, ia berdekatan dengan Kuala Terengganu dan Kota Bharu. Bandar ini menyediakan banyak tempat dan aktiviti pelancongan termasuk:

 • Pantai Batu Buruk

Sekiranya anda ingin menghabiskan seharian di atas pasir, pergi ke Pantai Batu Buruk, salah satu pantai paling popular berhampiran Kuala Besut. Pantai ini terletak sekitar 2 jam dari Jeti Kuala Besut. Sebaik sahaja anda berada di sana, anda akan dapat menjelajah perairan yang tenang, jernih dan flora yang indah berhampiran pantai yang berpasir. Pantai ini juga terletak berhampiran Pentas Pusat Budaya, tempat orang ramai menonton pertunjukan budaya.

 • Chinatown

Terengganu mempunyai penduduk bangsa Cina yang ramai, dan Chinatown di Terengganu ialah tempat terbaik untuk mengalami budaya orang Cina. Bahagian daerah ini dikenali sebagai Kampung Cina dalam bahasa Melayu, dan di sini anda akan dapati banyak rumah dan kedai tradisional Cina. Chinatown berjarak hanya sekitar 1 jam 45 minit dari Jeti Kuala Besut, dan anda boleh pergi ke tempat ini dengan mudah melalui bas atau teksi.

 • Pantai Irama

Sekiranya anda ingin pergi ke luar bandar utama dan menjelajahi kawasan terpencil di Malaysia, luangkan sehari di Pantai Irama. Pantai Irama dalam bahasa Melayu bermaksud 'Melody Beach', dan terkenal dengan gerai pasir dan masakan tempatan. Pantai Irama berjarak satu jam dari Jeti Kuala Besut. Ini tempat perhentian terbaik untuk percutian yang tenang.

 • Istana Jahar

Istana Jahar adalah salah satu muzium terbaik di Kota Bharu, dan ia dibina pada tahun 1887. Muzium ini terkenal dengan bangunannya yang cantik dan paparan objek kraf yang hebat dari Kelantan termasuk karya batik yang dibuat dengan gaya tradisional. Muzium ini mempunyai pelbagai pertunjukan berkaitan dengan upacara tempatan, yang membantu pengunjung mengetahui lebih banyak mengenai pengebumian dan perkahwinan orang Kelantan. Muzium ini berjarak satu jam dari Jeti Kuala Besut.


Soalan Lazim

Bagaimanakah cara membuat tempahan tiket feri online di Malaysia?
Anda boleh menempah feri pilihan anda ke mana-mana destinasi di Malaysia dengan melayari tapak web rasmi redBus iaitu www.redbus.my. Tapak web ini mesra pengguna dan anda boleh menempah tiket feri anda dalam beberapa minit sahaja.
Bagaimanakah cara menempah feri dari Perhentian Island ke Kuala Besut Jetty?
Anda boleh mengunjungi pelabuhan dan pergi ke gerai milik operator feri pilihan anda, berbaris, memilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika tidak, anda boleh melayari www.redbus.my dan menempah tempat anda dalam masa 5 minit.
Perlukah saya mencetak tiket feri saya sebelum menaiki feri?
Ya, lebih baik anda mencetak tiket feri anda kerana setiap pengendali feri mempunyai peraturan menaiki kapal yang berbeza.
Bagaimanakah cara membayar tiket feri saya di tapak web redBus?
Terdapat beberapa cara pembayaran yang ditawarkan kepada pelanggan. Pelanggan boleh membayar sama ada dengan kad kredit, kad debit, atau mereka boleh memilih salah satu bank yang tersenarai ketika anda mengklik “FPX (Pindahan Bank Dalam Talian Malaysia).
Berapa lama masa perjalanan feri untuk sampai ke Jeti Kuala Besut dari Pulau Perhentian?
Sekiranya anda menaiki bot laju dari Pulau Perhentian ke Jeti Kuala Besut, purata waktu perjalanan ialah sekitar 45 minit sementara bot kargo akan mengambil masa sekitar 1 jam 30 minit. Walau bagaimanapun, jangka masa mungkin berbeza-beza berdasarkan cuaca dan keadaan laut.
Adakah terdapat perkhidmatan feri langsung antara Pulau Perhentian dan Jeti Kuala Besut?
Ya, ada beberapa feri langsung dari Pulau Perhentian ke Jeti Kuala Besut, tetapi tidak kerap.
Apakah yang boleh dilakukan di Kuala Besut?
Kuala Besut tidak mempunyai banyak tarikan popular, tetapi ada banyak tarikan lain beberapa jam dari Jeti Kuala Besut termasuk: Pantai Irama, Istana Jahar, Sungai Galas, Pantai Cahaya Bulan, Padang Nyanyian Burung, Wat Machimmaram, Pantai Batu Buruk, Chinatown.
Berapakah harga tiket feri dari Pulau Perhentian ke Jeti Kuala Besut?
Harga tiket purata untuk feri ke Jeti Kuala Besut dari Pulau Perhentian ialah RM 35 untuk dewasa dan RM 20 untuk kanak-kanak. Anda boleh memeriksa tambang feri untuk laluan ini dengan mudah dalam talian di tapak web redBus.
Bagaimanakah cara ke Jeti Kuala Besut?
Anda boleh sampai ke Jeti Kuala Besut dengan mudah menggunakan feri. Feri langsung bertolak ke Jeti Kuala Besut hampir setiap jam. Anda boleh mencari feri ke Jeti Kuala Besut secara dalam talian di tapak web atau aplikasi mudah alih redBus.
Adakah feri dari Pulau Perhentian ke Jeti Kuala Besut selamat?
Perjalanan dengan feri dari Pulau Perhentian ke Jeti Kuala Besut sangat selamat. Pengendali feri dan pentadbiran tempatan memastikan semua langkah keselamatan COVID-19 diikuti untuk memastikan perjalanan yang selamat bagi semua penumpang. Dengan protokol seperti diwajibkan memakai pelitup muka, jarak sosial 1 meter, sanitasi, dan lain-lain, feri selamat untuk digunakan. Peraturan perjalanan sentiasa berubah akibat wabak coronavirus. Sila periksa tapak web rasmi kerajaan untuk maklumat perjalanan terkini.